LATIN NEGYED / SPANYOL NEGYED

Villanások a latin és a spanyol popkultúra világából.

Hirdetés

Spanyol szövegek magyarra fordítását vállalom

traduccion-01.jpg

Ha érdekel, írj az alábbi címre:
latinnegyed.blog@gmail.com

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Utolsó kommentek

Linkblog

Nem bírják az éjszakai zajt a barcelonaiak

2010.07.21. 11:59 :: Esthappen

A spanyol nagyvárosokban állandóan fellángol a vita az éjszakai élettel és a vele járó lármával kapcsolatban. A téma ugye nem ismeretlen a budapestiek számára sem. A spanyol fiatalok azonban a pestiekkel ellentétben nem a kocsmából kijövet üvöltöznek részegen. Inkább be sem mennek a bárokba, hanem egyenest térre szervezik a bulit. Na ja, könnyű nekik, arrafele sokkal többet van jó idő mint nálunk. Amúgy van külön szavuk is az utcán, téren való mulatozásra: botellón.

Szóval olyan tradició ez ami Spanyolország minden tájékán tettenérhető. Bár a katalánok szeretik hangsúlyozni, hogy őket teljesen más fából faragták, a botellón oly annyira jelen van Barcelona utcáin, hogy miután először jártam a városban mindenkinek azt meséltem, hogy az egész egy nagy Sziget fesztivál. Legalábbis nyáron. Bár az éjszaka fényeit bámulva, gyakran feltűnik a gyanútlan szemlélőnek egy-egy erkélyre kiaggatott lepedő a Volem dormir felirattal, ami azt hivatot közölni az alant hangoskodókkal, hogy a lakók aludni akarnak. Ez persze a soha ki nem fulladó dorbézolókat cseppet sem izgatja. Néha ugyan a rendőrség egy-egy lakossági bejelentésre megpróbál véget vetni az utcabálnak. Olyankor a résztvevők előzékenyen elsétálnak, hogy aztán pár utcasarokkal arrébb ugyanúgy folytatódjék a party, mintha mi sem történt volna. Egy turistának kánaán az ott lakónak pokol.

 

Mostanában a Grácia negyed lakói akadtak ki a Diamant tér szünet nélküli lármájára.  A helyiek az elvitelre kaját, piát kínáló kisboltokat - kebab árús és hasonlók - okolják. Panaszukra meg is született egy törvénytervezet, melyben kikötnék, hogy az üzletek csupán este 11-ig lehetnek nyitva. A boltosok persze a válságot és a bevételkiesést emlegetik. És tényleg! Szegény tulajokkal meg az éjszakai műszakos eladókkal lesz kibabrálva eredménytelenül, hiszen amíg az illegális bevándórlóktól minden utcasarkon lehet egy eurós sört meg perecet kapni (vagy bármi mást, amire egy mozgalmas éjszakához szükség lehet, tényleg bármit), addig a srácok nem fognak hazamenni a légkondis lakásokba, hogy a hűtőből vegyék ki az olcsó piát, inkább maradnak a csillagos ég alatt. Így megy ez arrafelé!

Szólj hozzá!

Címkék: barcelona españa

A bejegyzés trackback címe:

https://latinnegyed.blog.hu/api/trackback/id/tr902165811

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása