LATIN NEGYED / SPANYOL NEGYED

Villanások a latin és a spanyol popkultúra világából.

Hirdetés

Spanyol szövegek magyarra fordítását vállalom

traduccion-01.jpg

Ha érdekel, írj az alábbi címre:
latinnegyed.blog@gmail.com

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Utolsó kommentek

Linkblog

Ma lett 45 éves a spanyol trónörökös

2013.01.30. 15:59 :: Esthappen

Don Felipe (Fülöp herceg) ma ünnepli 45. születésnapját. Isten éltesse nagyon sokáig!

Asztúria hercege épp annyi idős mint a hamarosan trónra lépő Willem-Alexander (Vilmos Sándor), aki a napokban leköszönt Beatrix királynő helyét veszi át a holland uralkodói székben. A távozó koronás úrhölgy ráadásul pont egykorú - 75 éves - a spanyol trónon ülő Juan Carlos-szal (János Károly).

don-felipe_1.jpg

Don Felipe; via El País

Szóval a kérdés kimondatlanul is a levegőben lógna, persze a szószátyár spanyoloktól távol áll, hogy valamiről tapintatosan hallgassanak. Így hát a jeles szülinap kapcsán több közéleti műsorban is a spanyol trón sorsáról értekeznek mindenféle, neves elemzők és szakértők.

rey-principe.jpg

A herceg és a király; via Hola

Sokak szerint már igencsak megérett az idő arra, hogy az egyre ellentmondásosabb megítélésű uralkodó végre átadja a stafétabotot a sokkal közkedveltebb és nagyobb köztiszteletnek örvendő fiának. A Franco éra alatt trónra került királynak a mai napig sokan felróják a fasiszta rendszerrel való kokettálást, mások szerint épp az ő érdeme, hogy az ország nagyjából békés úton elindulhatott a demokratizálódás útján.

Persze nem csak az uralkodó történelmi szerepe körül vannak vitatott kérdések, a királyi család nagy bánatára a jelen korban is akadnak botrányok, amelyek aláássák a monarchia tekintélyét. Tavaly például Juan Carlos megsérült egy afrikai vadászaton, amelyen épp egy elefántot igyekezett elejteni a nyilvánosság előtt nagy állatvédőként tetszelgő arisztokrata. Hát lett is menten nagy társadalmi felháborodás országszerte, ahogy kell!

Aztán egy remek kis sikkasztási botrányba keveredett a Bourbon család, a király veje ugyanis egy civil szervezet fejeként komoly mennyiségű közpénzt terelt merőben más irányokba, mint amire azt hivatalosan szánták. Az Urdangarin-ügyben a mai napig folynak a kihallgatások, így szinten bármelyik nap kinyithatunk egy tetszőleges spanyol újságot, és egészen biztos, hogy találunk benne valamit a királyi családot érintő hűtlen kezeléssel kapcsolatban.

urdangarin-y-el-rey.jpeg

A király és Urdangarin; via burbuja.info

A válság hatására természetesen azok a hangok is felerősödtek, melyek szerint ez az egész monarchiásdi, így a 21. század magasságába, egy teljesen felesleges, viszont rendkívül drága bohózat csupán.

A királypártiak abban reménykednek, hogy don Felipe trónra kerülésével az uralkodóház megítélése is pozitív irányba változik majd. A korona átadása nem lehet már olyan nagyon messze, bár Juan Carlos épp a közelmúltban nyilatkozta, hogy még sok erőt érez magában a folytatáshoz. Ezzel szemben a herceg mostanában sokkal többet nyilatkozik, sokkal több közéleti eseményen és protokoláris, külföldi utazáson vesz részt mint az édesapja, szóval úgy tűnik, a királyi kötelezettségek szépen lassan átszivárognak az utód kezébe, ahogy hamarosan a korona is az ő fején köt majd ki.

A születésnap alkalmából nem rendeznek hivatalos ünnepséget. A hercegi pár ma a Fitur turisztikai kiállítás megnyitóján jelent meg a nyilvánosság előtt, ott azért a jelenlévők elénekelték a trónörökösnek a Cumpleaños feliz-t.

fitur_principes_asturias.jpg

Don Felipe és Doña Letizia a Fitur turisztikai kiállítás megnyitóján; via que.es

Szólj hozzá!

Címkék: famosos imagen españa Don Felipe Casa Real

A bejegyzés trackback címe:

https://latinnegyed.blog.hu/api/trackback/id/tr145053121

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása